Keresés az oldalon

Higany tartalmú lámpadarabok megfelelő eltávolítása

A kompakt fénycsövek is , akárcsak mint minden fénycső, tartalmaznak az egészségre káros higanyt. Az EU 2002/95/EC - számú irányelve szerint (Directive on the restriction of the use of certain hazardous substances in electrical and electronic equipment) a higanytartalom nem haladhatja meg az 5 mg/lámpa értéket. A jó minőségű lámpák esetében ez az érték 1,5mg/lámpa alatt marad, valamint a higanyt csak ötvözet formájában tartalmazza, így megakadályozva a higany kiszabadulását a lámpa sérülésekor. Ezáltal nem okoz egészségkárosodást a benne található kis mennyiségű higany sem. Azonban erősen ajánlott, a megvilágított helyiségek szellőztetése. Amennyiben a lámpa működés közben törik el vagy sérül meg, akkor több higany távozik. Mivel az energiatakarékos izzóban világítás közben a higany gázállapotban van, míg hideg lámpa esetén a higany kis részecskék formájában szilárd állapotban az üveg belső falán, rögzítve található.
 

Az alábbiakban felsorolunk néhány ajánlott intézkedést, hogy mit tegyünk, ha az energiatakarékos izzó eltörik:

- Először is a helyiséget legalább 15 percig szellőztesse, valamint az összes személy és háziállat, azonnal hagyja el a szobát.

- Az ajtókat csukják be és ne a darabok között vagy azokon keresztül meneküljenek.

- Ne porszívóval, vagy partvissal takarítsa össze az égő darabjait!

- Viseljen vastag gumikesztyűt, takarítás közben, ami megvédi a kezét az éles szilánkoktól és megakadályozza, hogy közvetlenül érintkezzen a higannyal

- Óvatosan helyezze a nagyobb darabokat egy légmentesen záródó zacskóba vagy dobozba. A kisebb darabokat egy karton vagy másféle kemény papír segítségével seperje össze, majd tegye a légmentes zacskóba, az apró maradékokat nedves törlővel törölje fel.

- A puha felületeken fennmaradó port és apró darabkákat ragasztószalag segítségével gyűjtse össze.

- Minden takarításhoz használt eszközt légmentesen záródó zacskóba kell tenni és a veszélyes hulladék gyűjtőbe kell helyezni. Ezek ugyanis ugyanúgy veszélyes hulladéknak számítanak, akárcsak a kiégett energiatakarékos és kompakt fénycsövek.

- Miután végzett a darabok összegyűjtésével és eltávolításával szellőztesse még egy ideig a helyiséget, majd mosson kezet alaposan.

- Majd végül, a baleset során beszennyeződött tárgyaktól, ha lehetséges meg kell válni.